Benátska riviéra

Lido di Jesolo ›› Benátska riviéra

BENÁTSKA RIVIERA Narastajúci počet dovolenkárov spôsobuje rozširovanie kapacity dovolenkových stredísk. Tu v oblasti severného Jadranu (Lido di Jesolo, Bibione, Lignano) je situácia presne takáto. Klientov medziročne pribúda, preto pribúdajú tiež lôžka, pláže a všetky naväzujúce služby. Obrie prímorské dovolenkové strediská na severe Talianska riešia príjemný problém, rast daný viac menej prírodnými podmienkami. Ideálne piesočnaté pobrežie podmieňuje budovanie letovísk Cavalino, Bibione, Lido di Jesolo, Eraclea Mare, Porto Santa Margherita, Lignano atd., ktoré sa spájajú vo svojich okrajových častiach do jednej súvislej prímorskej rivéry - Benátska rivéra.

Benátska riviéra najdlhšia pláž v Európe


Keď sa pozrieme na pobrežie mora v oblasti nazývanej Benátska riviéra, vidíme že ide o súvislý pás pieskového pobrežia o dĺžke niekoľko desiatok kilometrov, ktoré je vhodné na vybudovanie súvislej megapláže. jednotlivé úseky už tomuto účelu slúžia a na ostatných sa postupne pracuje, takže sa dá očakávať že Benátska riviéra bude najdlšia pláž v Európe. Dnes sa ešte častejšie hovorí o jednotlivých strediskách na severe Talianska ako samostatných hráčoch Benátske lido, Cavallino, Lido di Jesolo, Eraclea Mare, Porto Santa Margherita, Duna Verde, Caorle, Bibione, ale globalizácia sa asi presadí aj v takýchto lokálnych sférach a možno onedlho bude bežnejší názov Benátska riviéra, ktorá bude známa ako najkrajšia alebo najdlhšia pláž v Európe.

Na tomto pobreží, ktoré má od hranice so Slovinskom až po mesto Benátky takmer kontinuálny charakter sa dnes nachádza niekoľko veľkých aj menších letovísk, poskytujúcich štandartné prímorské dovolenkovanie. Známosť tohoto prostredia je celosvetová, podobne ako klientela obľubujúca dovolenky v Taliansku. Potreby rozširovania prichádzajú postupne a postupne sa aj riešia. Za posledné roky vyrastá nové "Lido di Jesolo" v podobe strediska s názvom Cavallino, ktoré bolo naprojektované a umiestnené do prázdnej lokality medzi staré Lido di Jesolo a Lido Venezia. Takmer trinásť kilometrová pláž dnešného Jesola sa tak môže rozšíriť o ďalších 14 kilometrov. Po dobudovaní Cavallino sa spojením oboch pláži vytvorí súvislá 27 kilometrov dlhá pláž.

Centrálnym miestom najdlhšej pláže je Lido di Jesolo


Benátska pláž sa nachádza na samostatnom ostrove Lido, na ktorú sa návštevníci musia preplaviť, spojenie s pevninou pevným spôsobom zatiaľ chýba. Jedná sa o teoretické pokračovanie vyššie spomínanej Jesolskej pláže, ktorú prerušuje iba kanál v mieste, ktorým z otvoreného mora vplávajú do Benátok lode. Lido Venezia (benátska pláž) to je ďalších 11 kilometrov lehátok a slnečníkov. Ostrov Lido, na ktorom sa slnia a kúpu Benátčania a ich návštevníci je úzky pás pevniny pretiahnutého a mierne zaobleného tvaru. Široký priemerne iba 500m a dlhý 11 km vytvára akýsi ochranný štít kopírujúci pobrežie pevniny vo vzdialenosti cca 5 kilometrov od jej brehov. Úvahy o vhodnosti pokračovania plážovej turistiky na nasledujúci susedný podlhovastý ostrov Pallestrina sú iba ak teoretické a určite iba ak hudbou ďalekej budúcnosti.

Vrátime sa späť, na východný koniec Lido Jesolo, ktorý ohraničuje ústie rieky Piavy do mora. Rovnaký charakter pobrežia pokračuje aj za druhým brehom rieky, avšak nasleduje planý lán pobrežia o dĺžke asi 3-5 km. Za ním sa nachádza stredisko Eraclea Mare, odkiaľ pokračuje ďalej na východ ďalšia zušľachtená časť pobrežia s malými hluchými miestami až do Caorle. Mesto Caorle patrí k tým najväčším strediskám na pobreží. Jeho rozrastaniu ďalej na východ bráni široké ústie kanála Canadare. Táto časť pobrežia je už využitá takmer súvisle a rozmach je viditeľný aj tu. Vzdialenosť od rieky Piave po ústie kanála Canadare je približne 20 km. Okrem úvodného hluchého úseku od rieky Piave nasledujú strediská, ktoré na seba plynule naväzujú Eraclea Mare, Duna Verde, Lido Altanea, Porto Santa Margherita a vrcholom tejto časti pobrežia je Caorle.

Pokračujúc na východ od Caorle prechádzam kanál Canadare a objavujeme asi 5 kilometrový divoký pás piesočnatého pobrežia s blízkym pásom borovíc, za ktorým sú polia. Na jeho konci narazíme na ústie kanála Lovi. Po preplavení na druhý breh sa ocitáme na pobreží patriacom ďalšiemu gigantovi Bibione. Tu ešte nie je využité celé pobrežie na civilizovanú pláž a táto časť Benátskej riviéry sa javí stabilizovaná a rozrastanie zatiaľ nevidieť. Tento posledný úsek pobrežia meria približne 10 km. Tu s výpočtami končíme, aspoň pokiaľ ide o región Veneto. Za riekou Tagliamento sa nachádza ďalší veľký pojem talianskeho dovolenkovania pri mori Lignano, ktoré však leží v regióne Friuli Venezia Giulia.

Dohodnú sa Veneto a Friuli Venezia Giulia na spoločnom postupe pri budovaní najdlhšej pláže v Európe ?


Pri úvahách nad najdlhšou plážou je potrebné rozlišovať prírodné piesčité pobrežie od vybudovanej pláže využívanej turistami s poskytovaním plážových služieb. Ak zosumarizujeme jednotlivé úseky Benátskej riviéry, dostávame teoretické číslo 58 / 73 / 80 km (Lido Venezia 11km + Cavalino 14km + Jesolo 13km + Eraclea-Caorle 20km + Bibione 5+10km = 73 km) ak pridáme 8 km pláže v Lignano, potom by sa s cca 80 km plážou hralo už o šieste miesto vo svetových tabuľkách. Na porovnanie, tu sú najdlhšie uvádzané pláže sveta.

Najdlhšie pláže sveta:
01. Praia do Cassino - Brazília - 254 km
02. Cox’s Bazar - Bangladéš - 241 km
03. Padre Island - Texas - 210 km
04. Ninety Mile Beach - Austrália - 145 km
05. Ninety Mile Beach - New Zealand - 142 km
06. Playa Novillero - Mexico - 80,5 km
07. Virginia Beach - Virginia - 56 km
08. Long Beach - Washington - 48 km
09. Stockton Beach - Australia - 32 km
10. Muizenberg - Južná Afrika - 19 km

Jednotlivé zdroje informácií o dĺžke alebo veľkosti pláže sa dosť rôznia, napr. niekde sa neuvádzajú iba piesočnaté pásy pobrežia ako pláž, inde sa uvádzajú iba súvislé pásy pláže bez prerušenia riekou, a podobne. Pláž a pobrežie v úvahe o Benátskej riviére tiež rozlišujeme. Úseky, ktoré boli v texte spomenuté, napr. miesto medzi Bibione a Caorle nepovažujeme za pláž, napriek tomu, že sa tam nachádza piesočnaté pobrežie. Z hľadiska cestovného ruchu je pod pojmom pláž myslené územie hraničiace s vodnou plochou, ktoré je zušľachtené človekom pre rekreačné účely.

Taliansko je rozdelené na 20 regiónov a cestovný ruch je práve kapitolou regionálnej politiky. Existujú aj isté kompetencie v rámci centrálneho riadenia, ale za rozvoj cestovného ruchu si zodpovedajú krajové turistické združenia, podobne ako je tomu v Rakúsku, kde pôsobia silné regionálne Turismusverbandy.

Mapa Benátska rivéra


Jednotlivé strediská sa postupne zlievajú do súvislého dovolenkového celku. Bude ich budúcnosť o zlúčení, alebo pretrvá samostatnosť a rôznorodosť, súťaživosť. Globalizácia, alebo pestrosť?


Zobraziť Taliansko Veneto, Benátska riviéra na väčšej mape


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára