More v Lido di Jesolo

Lido di Jesolo ›› More

MORE Brehy Lido di Jesolo obmýva Jadranské more. Severný Jadran je plytký dosahuje hĺbku len niekoľko desiatok metrov. Jadranské more je okrajovým morom Stredozemného mora. Takmer celé severné pobrežie Talianska dosahuje hodnoty na udelenie modrej vlajky, čo je ocenenie čistoty mora a pláží. Modré vlajky na stožiaroch pozdĺž pláže potvrdzujú, že aj more v Lido di Jesolo je čisté. More v Lido di Jesolo rozoznáte podľa dlhých drevených lavičiek smerujúcich do mora z brehu, ktoré slúžia na opaľovanie a ochranu pred erozívnou činnosťou prílivu a odlivu. Farbu mora určuje piesok, ktorý sa nachádza na dne aj na pobreží, preto sa more farbí do zlatista.

Je tomu tak všade pri pobreží. More je vždy sfarbené hlavne materiálom na dne a organizmami, ktoré tam žijú. V oblasti, kde sa nachádzajú biele kamienky, má more inú farbu ako v lagúnach s bohatými riasami na dne, alebo v čiernych kamenných útesoch. Voda samotná farbu nemá, je to slaná voda a tá je vo svojej podstate číra. Keby sme morskú vodu prefiltrovali, nájdeme tam živé organizmy riasy, plankton a podobne. Voda je organické aj anorganické rozpúšťadlo, preto je schopná obsahovať aj sfarbenie podľa látok, ktoré sú v nej rozpustené.

Rozborom vody vieme zistiť, aké rozpustené látky a malé čiastočky sa v nej nachádzajú. Takéto rozbory sa pravidelne robia, kvôli bezpečnosti najmä v strediskách s vysokou návštevnosťou dovolenkárov. Modrá vlajka je štandard, ktorým sa vyjadruje, že more je v danej lokalite čisté a nezávadné. Jemný zlatožltý piesok, ktorý sa nachádza na pláži aj na dne mora sa vo vode víri a spôsobuje sfarbenie morskej vody do hneda. Podľa nauky o kvalite vody sa hovorí v farebnej postupnosti modrá, zelená, sivá, hnedá v súvislosti so stupňom znečistenia vody. V prípade piesočnatých pláží, ktoré majú bielu farbu máte pocit, akoby ste sa kúpali v bielom mliečnom roztoku, v prípade inej farby piesku je to zodpovedajúce sfarbenie. Stačí nechať vodu postáť a piesok sa rýchle usadzuje na dne. Voda je opäť číra. 4iastočky piesku sú vo vode nerozpustné, ich štruktúra je stabilná a dochádza iba k zdrobňovaniu trením o seba. Prúdiaca voda, teda aj príliv a odliv unáša čiastočky zo dna a vzájomným narážaním o seba sa tieto rozomieľajú. Hovorí sa tomu aj prirodzené "brúsenie" pláží. Každopádne z toho netreba mať obavy. Piesok vám nijako neublíži. Chodíte po ňom bosý, ležíte na ňom, ten istý sa nachádza aj na morskom dne aj v plavkách, keď si ich v prezliekarni zložíte.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára